Зорница Русинова: Тревожна е тенденцията при младежката заетост

ИСС

19.11.21 г.

Почти 9% е спадът на младежката заетост вследствие на пандемията. Тенденцията е тревожна и в последните месеци. За съжаление, нашето внимание основно е концентрирано в справяне на Ковид криза, здравния проблем, икономическия проблем, цените на тока, политическата криза. Независимо от добрите икономически показатели, които България имаше преди кризата, виждаме, че младежите са най-засегнати. Това коментира председателят на Икономическия и социален съвет г-жа Зорница Русинова в предаването „България сутрин“.

Според нея младите хора са най-уязвимите на пазара на труда и най-трудно могат да намерят работа във време, когато пазарът е стагниран.

„Много хора загубиха работа, много бизнеси бяха затворени и все още голяма част от младежите нямат достатъчно допълнителни умения, които ще им дадат възможност лесно след това да си намерят работа“, обясни още председателят на ИСС Зорница Русинова.

Дигиталните умения са най-търсени сред младите хора, изтъка зам.-председателят на Асоциацията на младите учени Иван Станков в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Голяма част от младите хора учат от вкъщи и е много важно те да развият своите дигитални умения. Наред с тези знания, според нас, е много важно младите да са запалени с наука и научни изследвания. Науката и технологиите са в основата на световния прогрес и за да може една икономика да върви напред, науката трябва да едно от основните места„, категоричен бе Станков.

Освен твърди умения, според Зорница Русинова младите хора  се нуждаят и от меки умения като отговорност и способност за работа в екип. По думите й обаче, пазарът на труда се нуждае не само от хора с висше образование, а и от хора с технически умения. Според председателя на ИСС максимално бързо трябва да се помага на фирмите и младите хора да срещнат интересите си.

„Малко по малко трябва да започне трансформиране на начина, по който работи цялата система на пазара на труда, защото не фирмата търси човек, а по-скоро самата работа. Уменията, които има човек, са предпоставка той да бъде успешен в това, което прави“, завърши Зорница Русинова.

НАСО е член на Икономическия и социален съвет, чийто основна мисия е да осигури участието на широк кръг представители на гражданското общество в обществения и икономическия живот, като утвърждава принципите на правовата демократична и социална държава. Като институция Съветът е  реално представителство на три основни групи граждански организации – работодателски, синдикални и други организации с общи интереси, в това число и НАСО.

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България