Влизането на България в Еврозоната и Шенген ще ускори икономическото ни развитие и ще подобри благосъстоянието на хората

20230226-7a6ae27260406eefb3c86f340-or

Трябва да се обединят усилия за приемане на еврото от 1 юли 2024 г.

Всички представителни организации на работодателите поставят като приоритет номер едно ускореното присъединяване на България към Еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Ние смятаме, че на тази цел трябва да бъдат подчинени останалите приоритети, защото вярваме, че това ще ускори икономическото ни развитие и ще подобри благосъстоянието на хората, което е крайната цел на всяко едно управление. Това беше заявено по време на конференцията на високо равнище, България по пътя към еврото. Събитието се организира от Министерство на финансите, а целта му бе да бъдат обсъдени ползите за България от членство в Еврозоната.

Участници в събитието бяха президентът на Република България Румен Радев, премиерът Гълъб Донев, членове на българското правителство, вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис, високопоставени представители на европейски институции на българския частен и неправителствен сектор. Във форума участие взе и министъра на финансите на новоприсъединилата се към еврозоната от тази година Хърватия Марко Приморац, които споделиха опита на страните си.

Трябва да се стремим да отложим само с половин година влизането в Еврозоната и да приемем еврото от 1 юли 2024 г. Приканваме политиците да консолидират позициите си и да направят това техен първи приоритет, какъвто е за бизнеса у нас. Това е целта, която трябва да се приеме и от следващия парламент. От решаващо значение е приемането не само на четирите закона, свързани с Еврозонота, но и 17-те с Националния план за възстановяване, които реформи имат отношение и към Шенген. Ние смятаме, че може и трябва да се стремим към критериите от Маастрихт, включително и дефицит от 3%. Това може да бъде постигнато, чрез по-таргетирана социална подкрепа, а не както сега се постъпва, отново под действието на популизма и липсата на достатъчно аргументирана позиция и използването на парламента за предизборно студио. Също така смятаме, че могат да се запазят и увеличат тези разходи на база събираемост, а не на база съкращаване на инвестиционни проекти.

Българската индустрия е сред лидерите по ръст, а експортът ни е на първо място по ръст в Европейския съюз. Той е в размер на 94,5 млрд. лв., което отнесено към БВП е 58%, като 2/3 от него са към ЕС. Присъединяването към Еврозоната ще доведе до повишаване на кредитния рейтинг, до облекчаване на достъпа до финансиране, до отпадането на редица финансови разходи за превалутиране и такси, до поевтиняване на финансовия ресурс. Също така дава нов статут на държавите, покачва техните позиции в международните класации като привлекателност за инвестиции и това е също много важен фактор за ускоряване на растежа.

По думите му към месец декември ръстът на възнагражденията в частния сектор е най-висок в ЕС и изпреварва ръста на инфлацията на годишна база – той е близо 18%, при инфлация под 17. Това дава основание на председателя на АИКБ да твърди, че българската икономика се развива сравнително добре. Затова са допринесли както сполучливото ѝ структуриране спрямо кризите, които са настъпили, така и програмите за компенсиране на високите цени на енергията, които са дали възможност на индустрията да бъде конкурентноспособна. Но ние продължаваме да сме последни по стандарт на живот в ЕС. С присъединяването ни към еврозоната догонващото ни развитие ще се ускори при равни други условия, спрямо това което имаме сега във валутен борд.

Източник: АИКБ

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България