Вицепремиерът Лазаров: Служебното правителство предприе адекватни мерки за подкрепа на хората с ниски доходи

mtsp

„В рамките на инструментите и правомощията, с които разполага, служебното правителство предприе адекватни мерки за гарантиране на жизнения стандарт на нискодоходните групи, отчитайки равнището на инфлацията и възможностите на бюджета“. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на блиц контрол в Народното събрание.

„В условия на липса на бюджет за 2023 г. и удължаване на действието на бюджета за 2022 увеличихме линията на бедност с 22% и взехме мерки в подкрепа на българските граждани“, подчерта той. Вицепремиерът обясни, че правителството е увеличило минималната заплата на 780 лв., което прави 20% ръст на годишна база и компенсира годишното нарастване на отчетения от националната статистика индекс на потребителските цени – 16,9%.

Лазар Лазаров припомни, че всички 2 034 000 пенсионери са получили по 70 лв. коледна добавка. Сред предприетите от служебния кабинет мерки в подкрепа на хората той посочи и увеличаването на размера на социалните помощи и обхвата на хората, които ще ползват такава подкрепа от държавата. Ръстът на минималната заплата ще доведе до увеличение на месечното брутно възнаграждение на асистентите по механизма лична помощ на 1110 лв. при отработени 168 часа.

„Повишен беше и броят на хората, които получават помощи за отопление. За първи път, откакто тази мярка започна да се прилага през 2008 г., тя подкрепя почти 10% от гражданите на България. От 1 януари с 22% беше повишена и финансовата подкрепа за около 670 000 хора с увреждания“, изтъкна вицепремиерът.

Той добави, че в областта на труда и социалната политика бяха одобрени първите две програми с европейско финансиране за настоящия програмен период 2021-2027 г. – Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Програмата за храни и основно материално подпомагане. „Тяхното изпълнение стартира с ускорено темпо. До момента са сключени договори с 209 общини за предоставяне на топъл обяд на 60 000 души“, добави министърът на труда и социалната политика.

Източник: МТСП

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България