НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

пп

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник, след като Китай отвори границите си, което повиши перспективите за растеж на търсенето на горива и намали опасенията за глобалната рецесия.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 1,06 долара, или 1,35%, до 79,63 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,07 долара, или 1,45%, до 74,74 долара за барел. Двата сорта се сринаха с повече от 8% миналата седмица, регистрирайки най-големите си седмични спадове в началото на годината от 2016 г. насам.

Надеждите за по-малко агресивно повишаване на лихвените проценти в САЩ стимулират финансовите пазари и потискат долара. По-слабите зелени пари правят стоките, деноминирани в долари, по-достъпни за инвеститорите, притежаващи други валути.

Цените на суровия петрол се възстановиха от загубите от предходната седмица, тъй като икономическото повторно отваряне в Китай и по-малко агресивните перспективи за затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв задават положителен тон за възстановяване на търсенето.

Като част от „новата фаза“ в борбата срещу COVID-19 Китай отвори границите си през уикенда за първи път от три години. На вътрешния пазар се очакват около 2 милиарда пътувания през сезона на Лунната Нова година, което е почти двойно повече от движението през миналата година и възстановяване до 70% от нивата от 2019 г., казва Пекин.

През последната седмица авиокомпаниите са увеличили международния си капацитет за януари до и от Китай с 9,5%, тъй като увеличават полетите след отварянето на границата, според доставчика на авиационни данни Cirium.

Въпреки ръста на петрола в понеделник, остават опасенията, че огромният поток от китайски пътници може да предизвика нов скок на инфекциите с COVID.

Пазарните нагласи остават негативни, тъй като битката на Китай с COVID-19 се влошава. Въпреки премахването на повечето ограничения, свързани с вируса, скокът на случаите в цялата страна може да задуши икономическата активност.

Енергийните фючърси за суров петрол, рафинирани продукти и природен газ се сринаха рязко през новата година, тъй като търговците преразгледаха краткосрочните притеснения за студеното време и опасенията от недостиг на доставки и дъмпингови договори.

Миналата седмица енергийните компании в САЩ намалиха броя на работещите петролни и газови платформи със седем, което е най-големият седмичен спад от септември 2021 г.

Източник: Списание Мениджър

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Повече технологии, по-малко икономика във ВУЗ-овете през учебната 2020/2021

Стартиращо събитие по проект B-WISE

Покана за участие в НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS