Цените на европейските акции са на най-високото ниво от 7 месеца

zx952y526_4436275

Борсите в Европа продължават с празничното настроение през 2023 г. След като данните в петък, 6 януари, показаха известно забавяне на инфлацията в еврозоната, европейските индекси поеха нагоре, като ръстът продължава и през новата седмица. Акциите на борсата във Франкфурт достигнаха най-високите си нива от юни 2022 г., докато в Париж са на стойности от март 2022 г. Отварянето на китайската икономика също дава стимул за инвеститорите да инвестират в рискови активи.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е на най-високото си ниво от началото на юни 2022 г., или 7 месеца. На този фон печеливши се оказват компаниите от индустриалните сектори, които са по-циклични и зависими от икономическия растеж.

В края на сесията в Европа повишението на индексите дори леко се ускори, подпомогнато от оптимизма и в САЩ. Борсовите индикатори в Германия, Франция и Италия приключиха нагоре с по коло процент.

„Инвеститорите се надяват на лека рецесия“, пише в доклад от 9 януари Патрик Хъси, управляващ директор в Sentix, анализатор на данни. Според ежемесечния доклад на германската компания настроенията на инвеститорите се подобряват за трети месец подред, но продължават да са сравнително негативни. „Постоянните негативни признаци продължават да показват, че икономическата среда остава много предизвикателна и че не може да се даде пълна яснота“, допълва Хъси.

По-ниска инфлация, по-ниски лихви

Забавянето в ръста на потребителските цени се приема за сигнал, че стратегията на централните банки за справяне с инфлацията работи. Надеждите са, че след като цените спрат да се покачват, институциите ще спрат да вдигат лихвените проценти, с което затягането да приключи по-рано. Все още обаче е твърде рано да се каже, въпреки че данните от САЩ също показват забавяне в услугите и производствените поръчки – сигнал за наближаваща рецесия.

В това отношение, участието на Джером Пауъл в панелната дискусия „Неависимост на централните банки и техният мандат – развиващи се изгледи“ утре, 10 януари, в Швеция ще бъде от особено значение за пазарите. Данните за инфлацията в САЩ се очакват в четвъртък, 12 януари. Американските акции също се повишиха в тандем с европейските. Фючърсите предполагат, че днес също ще отворят в зелено, но индексът на волатилността също се покачва, което е сигнал, че инвеститорите са нащрек.

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България