Световната банка оряза икономическата си прогноза за България

thumb_834x469_1000021724-01-fotor

Международната институция е оптимистично настроена за Румъния, където растежът остава солиден.

Световната банка влоши икономическите си перспективи за България – както за тази, така и за следващата година. В своя нов макроикономически доклад международната институция прогнозира значително по-нисък растеж през тази година спрямо прогнозата от лятото. Световната банка понижи и перспективите за 2024 г., макар и минимално.

Институцията оряза с цели 2.6 процентни пункта очакванията си за България за 2023 г. – до едва 1.7%. Все пак прогнозата остава доста по-оптимистична от тази на глобалният лидер в застраховането на търговски кредити Allianz Trade, анализаторите на който предвиждат под 1% разширяване на българската икономика. Годината се очаква да бъде предизвикателна, но според все повече експерти Европа може и да се размине с рецесия.

За следващата 2024 г., през която Allianz Trade очаква стагфлация за България, Световната банка вижда 3.3% икономически ръст, което е понижение с 0.4 пункта спрямо юнската прогноза.

Ревизия на ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на България във възходяща посока е направена единствено за изминалата 2022 г. – с 0.5 пункта до икономически ръст от 3.1% през белязаната от войната 2022 г.

За сравнение, Световната банка очаква значително по-слаб икономически растеж в най-новата страна членка на еврозоната – Хърватия, с която България обикновено се сравнява. Адриатическата държава, която в момента свиква с еврото, се очаква тази година да запише икономически ръст от 0.8%, а догодина – от 3.3%.

Очакванията за Румъния са най-оптимистични и за нея Световната банка очаква съответно 2.6% ръст тази и 4.2% ръст догодина.

Източник: Economic

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България