Специална пресконференция на изпълнителния директор на МВФ

bvp

Кристалина Георгиева даде редовната си пресконференция за световните медии. Събитието бе организирано чрез он-лайн конферентна връзка от Вашингтон. Според нея почти 90% от света отчита по-бавен икономически растеж и тази тенденция ще продължи и през следващата година. Това показват данните на Международния валутен фонд.

И до момента МВФ прогнозираше по-бавен глобален растеж на световната икономика както за миналата, така и за тази година – 3% през 2019 и 3,4% през 2020 година. И при двата случая, това е понижение на прогнозите, които бяха обявени през април. Измерено през брутния вътрешен продукт на страните , почти 90 на сто от държавите отчитат понижаване на растежа заради негативните ефекти от кризата с Ковид-19.

Сред основните теми на пресконференцията бяха не само глобалното развитие, но също така премахването на търговските санкции и Брекзит, като Георгиева заяви, че излизането на Великобритания от Евросъюза при всички случаи с или без сделка внася несигурност в икономическата среда.

В специална пресконференция само за българските медии изпълнителния директор на МВФ даде своите прогнози за българската икономика. Според данните на фонда, спада на  БВП в България за 2020 г. е с 4% спрямо данните за 2019 г. До някаква степен този спад ще бъде компенсиран с прогнозен ръст на икономиката с 4,1% за 2021 г. спрямо нивата за 2020 г. Това разбира се може да се случи при запазване на нивата на растеж в икономиката, които се наблюдават след третото тримесечие на 2020 г., като все още не е ясно как ще се отрази сериозния срив в туризма. Този сектор от българската икономика дава около 12% от нейния обем за 2019 г. , а прогнозите за 2021 г. в световен мащаб също не са благоприятни.

Източник: БНТ

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България