Социално предприятие дава шанс и работа на хора от уязвими групи, защото „шоколадът е за това – да създава и дарява добро“

Станимира

Социално предприятие дава шанс и работа на хора от уязвими групи, защото „шоколадът е за това – да създава и дарява добро“

Станимира Георгиева, управител на Шоколадова къща „Станимира“, се включи в конференцията, организирана от НАСО и НАСО Р на 27-28 юли с презентация „Силата на социалното предприемачество за въздействие и устойчива промяна на обществената среда“. Г-жа Георгиева представи дейността и екипа на Шоколадовата къща. Първите служители в шоколадовото ателие са от Дневен център „Светове” към фондация „Светът на Мария”. Целта е успешна интеграция на хората, изложени на риск от социално изключване. Ето каво спедели г-жа Георгиева по време на нейната презентация:

„Ние имаме наше собствено ателие за шоколад, правим шоколад, стартирахме 2015г.Моят професионален опит е предимно в бизнеса, повече от 20 години. По професия съм учителка по математика, но няколко години съм практикувала. Последните 14 години съм работила в международна корпорация, бях директор на човешки ресурси. Така се случи в моя живот, че шоколада се оказа моя съдба, от малка много обичах и сега може в джобовете ми да се намери остатъци от шоколад, станиолче… Имах шанс в живота си да уча и да получа образование, което искам. Получих един подарък преди години, да отида в Белгия и да дегустирам шоколад за три дни, сама, далеч от семейство, да правя каквото искам. Само да вървя из Белгия и да хапвам шоколад. Когато си вземах билет, за да планувам кога да пътувам, организаторите ми поискаха да изпратя дипломата си, което много ме учуди и почнах да пращам дипломи по математика, обучител, коуч ментор. Нищо не приемаха: – „пратете ни дипломата си, че работите с храна, че сте сладкар, хлебар, готвач… Казах им: „нито едно от тези“ и тогава разбрах, че това не е ваучер за разходка, а професионално обучение, не можах да отида, не можах да ям шоколад, но го направих след една година, когато минах друг курс, за да получа нужната диплома, която ми искаха и чак тогава отидох да дегустирам. След като написах седем домашни, взех четири изпита с отлични оценки и получих диплома за професионален шоколатиер. Имах наистина шанс в живота да се обуча с най-добрите в Света, да отида и в Северна Америка и продължавам да се уча. Тогава си дадох сметка, колко е важно да полагаме усилия във всички етапи на живота си.

Аз бях доста любопитна и наистина имах шанса, но това с шанса не е много сигурно за много от нас. Някои не са имали шанс, не са имали шанс откакто са се родили и тогава си обещах, че с всяко шоколадче, ако някой ден го направя като бизнес, ще искам по един или друг начин да давам шанс на някой, който има това огромно любопитство и желание като мен да работи, но не е имал шанс някъде другаде. Така стартира нашата шоколадова фабрика.

Само 30 грама шоколад на ден могат да подобрят настроението, какво по-хубаво от това. Да имам бизнес, който прави шоколад и всеки, който работи тук да бъде в добро настроение.

Бях на един семинар в Англия, където преди повече от 10 години за пръв път чух думата социално предприятие и ми показаха едно социално предприятие, което ремонтира велосипеди и ми казаха, че там работят хора от уязвими групи. Дадоха ни задача да разберем, кой от служителите в този магазин за колела е човек от уязвима група. Предварително ни казаха, че това са хора, които току що са излезли от затвора, които имат по-малък шанс да си намерят работа, защото СВ-то им е празно години наред или пише, че са извършили кражба, убивали и продавали дрога. Влязохме със страх в магазина и видяхме един човек с брада, татуировки:- сигурно е този, казаха: ‚, Не, не, този е един от създателите.‘‘ Видяхме един друг такъв с мръсни,   скъсани дънки, сигурно е този:  „ Не, този е съдружник.“  Видяхме трети човек, пак с подобен  външен вид: „Не, този е ментор“ и единственият останал в магазина, беше човекът на касата, който беше изключително любезен към всички. Защо бяха гласували доверие на него, полюбопитствах защо и те казаха: ,,Само така той може да бъде отговорен, ако не се гласува на някой доверие, не може да бъде отговорен.“ И си казах, че първият назначен човек при нас, ще бъде излязъл от затвора. Това не проработи, не намерихме такъв, но за щастие имаше ,,Светът на Мария“, обърнахме се към тях: ,,Имаме решение за вашия проблем, какъв човек искате, какво да прави.“ Аз правя по цял ден шоколад, трябва да се чисти, да се мие и ако може нещо друго, добре дошло. Така получихме подкрепата от тях и в презентацията може да ви покажа какво е развитието…

Социално предприятие дава шанс и работа на хора от уязвими групи, защото „шоколадът е за това – да създава и дарява добро“Започнахме с един, в последствие станаха шест човека. Момичето което виждате най-напред с розовата блузка е Цвети. Цвети започна преди повече от две години в Шоколадовата фабрика, беше обучена да мие и да чисти. Продължаваме да получаваме подкрепа от Центъра, Миряна ни праща редовно трудов наставник, който подкрепя Цвети, не само в нейните дейности, но помага и на мен. Тъй като аз не знаех, че не трябва да й давам списък със задачи, не трябва да й казвам пет неща, които да направи, защото тя се обърква. Благодарение на това, мисля, че бих искала Цвети и след пенсия да работи при нас, тя казва същото.

Видяхте в клипчето незрящата Ралица с лилавия шал. Ралица дойде по препоръка от друга фондация, като беше казано, че тя би могла да ни помага за поддръжката на нашия сайт, говори английски, учила е в чужбина. Оказа се един ден, след като направи подобрения в сайта ни, че също има страхотно обоняние и така открихме, че тя може да направи рецепта за солен карамел много по-добре от мен, много по-добри вкусове има и може да каже, кога нещо е прегоряло или не, и реализацията на продукцията ни започна да скача. Благодарение наистина на чистотата, екпедитивността на Ралица, което пък ми даваше шанса аз да работя повече и с новите рецепти на Ралица.

Останалите хора, които виждате също са от така наречените уязвими групи, които пък получиха стимул и трима от тях вече започнаха работа на друго място, но продължават с голяма радост да идват, като доброволци при нас.

Това са едни от любимите ми цветове, които правим. Показвам ви част от нашата продукция която е екипна и отново, когато на тези хора им беше казвано: ,,Ти не можеш, не пипай, не прави.‘‘ В ТЕЛК-а на Ралица /незрящото момиче/ пишеше, че работата е вредна за нея, отне няколко месеца, не сме променили ТЕЛК-а, просто трудовата медицина даде друго становище, трябваше да променим работното време.

Стремим се продукцията ни да е във високия сегмент, луксозни шоколадови бонбони, използваме най-качествените белгийски и френски материали. За сега мога само да кажа, че наистина имаме ръст при пандемията.  Да, пандемията оказа огромно влияние, защото имаме голяма част от корпоративният сектор, които са наши клиенти и сега те бяха затворили офисите си, но първото и основно нещо в стремежа на нашата фирма е продуктът и услугата да се купува заради самото качество на услугата, а не за това, че при нас работят хора от уязвими групи или хора с някакви различни способности.

Това си е просто наша мисия и е нещо, което да кажем е нашата добавена стойност.

Организираме корпоративни събития, тийм билдинги, също така Миряна виждате, също прави събития, декорации.

Започнахме с Ралица да провеждаме дегустация на тъмно. Какво означава това, опитайте се да си затворите очите за малко, първо как ще се почувствате, но това е начин, когато се опитва храна да се абстрахираме от действителността или от реалността около нас. Тогава откриваме повече обонянието си или други усещания, така че добавихме тази услуга в нашият бизнес, преди това не го правихме, защото никой от нас не знаеше да го прави.

В момента имаме заявки и за Коледа да правим това за големи компании. В най-голямо пространство сме го правили с около 150 души в някои компании в София. Не подчертавам излишно просто ви давам примери, за това какво различните възможности са направили в нашия бизнес.

Никъде не сме ограничавали нашите служители да не са част от това, което правим. Когато имаме изложения всички участват по някакъв начин. Да, научиха се и на касовия апарат да работят и да броят пари. Смятам, че давайки възможност да се включат в различни дейности, това обогатява и нашия бизнес, и наистина доказва, че и те могат да се развиват.

Това е Ралица, която не вижда, но оцветява, тези оцветени бонбони ги прави изцяло Ралица. Няма да влизам в подробности как, мога да ви разкажа друг път.

Преди около година Ралица беше наградена за иновативността си в хранително-вкусовата промишленост , не само, но и в начина, по които може да се прави шоколад.

По средата на снимката е момчето, което е първият ни служител, който дойде от Светът на Мария през 2016, да и той имаше в ТЕЛК-а си много изброени забранени неща. Тогава Миряна ми се скара, когато на втория месец му бях дала ключ от офиса. Но нямаше някакви проблеми с това, разбира се благодарение на ментора, с когото работехме като подкрепа от Фондацията. Нещата вървяха много добре, след седем месеца не само Венци чистеше, но научи и други способности, които му дадоха шанс за реализация по-нататък. Той се научи да прави трюфели, водеше някои курсове при нас, демонстрираше и придобиваше самочувствие, и вече работи на друго място.

Мария е нашата колежка, която беше самотна майка и сърдита на целия свят, шоколадът направи чудо и в нейния свят, вече не е самотна и има второ детенце. Това е големият й син, който е един от най-добрите продавачи, когато имаме изложения. Преди това той се срамуваше да каже, какво работи или не работи майка му, след което стана отличник, гордеейки се с работата на майка си.

Много телевизии идваха при нас, без да сме заплащали за това и разказваха за работата при нас. Мога да кажа, че това даде допълнително самочувствие на колегите да могат,  да разкажат и да бъдат пример, защото ако ние правим някаква много малка промяна в живота на един, двама, трима души, ние сме малко предприятие. Когато те обаче след това, самите те са пример, може да бъде много по-широко влиянието за демонстрация, за това какво би могла работата да направи със съдбата на един човек. Те с радост разказват, как работим.

Отново се връщам на Цвети, която преди години ходеше на терапия с коне, но никога не е мислила, че ще влезе в националния отбор на спешъл олимпикс. Миналата година от Абу Даби тя се върна с три медала – бронзов, златен и сребърен. Обичаше много да разказва за това, тъй като в работата й има ред и дисциплина, затова и  спечели медалите.

Продължаваме да работим и в основата, и принципа на нашата работа е, че може би не можем много големи неща да направим, но може да направим мънички неща с голяма любов.

Опитваме се без страх да вървим напред, всяко нещо което правим може да бъде полезно за всички нас и наистина се надявам на едно по-добро общество. Благодаря ви!“

Презентация

 

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България