Социални предприемачи влизат в лабиринт на възможностите

място

Скоро в столицата ще има място, което може да се нарече Дом на социалния дух – там ще се вземат предприемачески решения, да се разказват истории, ще можете да си вземете закуска, приготвена от хора с различни способности – в работилница на жени бежанки или деца, лишени от родителски грижи.

Идеята отдавна е хрумнала на Българската фондация „Биоразнообразие“ (БФБ) и на Българския център за нестопанско право (БЦНП). Двете организации имат различен „бекграунд“, но каузите и социалното предприемачество ги обединяват, разказа в студиото на Радио София Румяна Иванова от БФБ:

„Намерихме пресечна точка и смелост да опитаме. Това ще е общ дом, където да обменяме идеи и да се подкрепяме. Социалните предприятия дават печалбите си за каузи. Те са тихи герои, които запълват празнини в обществото – работят с „невидимите“ – хора с увреждания, деца от институциите. Тези предприятия имат нужда да се чуват, да се подкрепят.“

По думите на Иванова в дома на новото социално предприятие с работно заглавие „Махала“ нищо няма да кара посетителя да дарява, да съжалява някого, да го задължава на прави нещо.

„Представяме си го като лабиринт на възможностите„, находчиво дефинира Румяна Иванова. Ще има обособени 3 сектора – бистро, физически магазин и пространство за общностни срещи и работилници. Като изяждате сандвич например, ще знаете как точно за каква кауза помагате.

Интервю на Ива Дойчинова с Румяна Иванова – звуков файл

Източник: БНР

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България