НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

images

След анализите за действието на схемата „60/40″ ще се реши дали тя да продължи да действа и след края на извънредното положение. Това обяви социалният министър Деница Сачева, отново защити мярката и даде аргументи, че тя е работеща.

На критиките, че за голяма част от хотелиерския и туристическия сектор мярката „60/40“ не работи, тя обяви, че 42.6% от одобрените фирми са именно от този сектор, а 7130 души в областта на хотелиерството и ресторантьорството са получили пари и са запазили работата си чрез схемата.

Кабинетът обсъжда и допълнителна финансова подкрепа за родителите, пуснати в неплатен отпуск, към вече обявената антикризисна мярка за изплащане на еднократна сума от 375 лв. Ако един от двамата родители трябва да ползва неплатен отпуск, за да се грижи за дете, се предвижда той да получи допълнителна компенсация от държавата за това, че детето му не може да посещава детска градина или училище. В какъв размер – все още не е ясно.

„Вероятно ще предложим модификация на тази еднократна помощ от 375 лв., тъй като изглежда се върви към вариант, в който детските градини и училищата няма да отворят. Може би тя ще може да се взима не само еднократно, но това е в процес на обсъждане“, обяви Сачева.

Общо 291 хил. са безработните у нас до момента, като това е броят както на загубилите работа от началото на извънредното положение, така и на тези отпреди това. Около 12 хил. души нямат никаква възможност да получат обезщетения, тъй като са работили без трудов договор, стана ясно от данните на МТСП, които социалният министър представи.

Колкото до обявената миналата седмица грантова схема за микро и малки предприятия, Сачева заяви, че условията по нея са свързани главно с оборота, а кандидатстването става само с декларация. Тя очаква до края на седмицата да има повече подробности по мярката.

На въпрос за колко време ще стигнат парите във фонд „Безработица“, Сачева отвърна, че не трябва да се правят апокалиптични сценарии. „Взехме възможност за кредит, но той не е теглен и разчитаме на собствени средства. Ако е нужно, ще бъде направена нова актуализация на бюджета, но такава към момента не е нужна“, обяви Сачева.

Източник: Economic

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Повече технологии, по-малко икономика във ВУЗ-овете през учебната 2020/2021

Стартиращо събитие по проект B-WISE

Покана за участие в НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS