С нова схема държавата ще подпомага до два месеца бизнеса

Image_8515158_126

По нея ще могат да кандидатстват както фирми, чието участие по схемата „60/40“ е изтекло, така и такива, които не са получавали държавна помощ.

Покриване на 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея за период от два месеца за фирми, ударени от кризата, предвижда вторият пакет мерки, разработвани от социалното министерство и обсъждани от правителството. Това обяви заместник социалният министър Зорница Русинова в интервю.

Предприятията, които ще могат да кандидатстват по схемата, ще бъдат както фирми, чието участие по мярката „60/40“ е приключило, така и такива, които не са получавали държавна помощ. Финансирането на този втори пакет ще става чрез средства от еврофондовете. Все още обаче няма яснота какви ще бъдат изискванията за фирмите, за да бъдат одобрени.

Припомняме, че намеренията държавата да покрива 40% от минималната работна заплата на служители след края на мярката „60/40“ бяха обявени от социалния министър Деница Сачева за първи път на 12 април. Тогава тя очерта планираната антикризисна мярка като такава за фирми, които са били одобрени по схемата „60/40“ и чието участие по нея е изтекло.

„Ние да покриваме в рамките на до два месеца 40% от минималната работна заплата плюс осигуровките към нея, което на практика означава, че ще покрием за всеки един служител минималните прагове на обезщетение за безработица. Това е една допълнителна държавна помощ, която би дала в рамките на още два месеца глътка въздух на част от работодателите“, обяви Русинова.

Тя припомни, че в момента са достъпни и кредити за бизнеса през Фонда на фондовете в размер между 5 и 50 хил. лв. при атрактивни условия. Русинова разкри, че в момента се преговаря с Европейската комисия за промяна на мярката, като достъп до кредитите да получат фирми, които съществуват не от 3, а от 5 години, като успоредно с това се смъкне долната граница от 5000 на 3000 лв, за да се покрият повече предприемачи.

Източик: Economic.bg

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България