НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

thumb_834x469_bu210805

Износът на горива и петролни продукти расте минимално след въведените ограничения за рафинерията „Лукойл Нефтохим“.

Българският износ се върна към едноцифрения ръст през февруари, след като през изминалите две години статистиката отчиташе огромни скокове. Те бяха движени от високата инфлация, обхванала целия свят, и от постпандемичното възстановяване.

През февруари, благодарение на по-високата база от съпоставимия месец на миналата година, забавянето на инфлацията и на икономическата активност при някои партньори на България, износът расте само със 7.2%. За последно годишният темп на нарастване бе под 10% през февруари 2021 г.

Общо продадената продукция от българските предприятия – в Европейския съюз и към страните извън него – за втория месец от новата година достига 7.2 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт. В номинално изражение това е с около 300 млн. лв. под нивото от януари и с около 1.6 млрд. лв. под абсолютния рекорд в историята на България, постигнат през юни миналата година. Стойността на продукцията е и под средномесечната стойност за изминалата година.

Made with Flourish

Данните на националната статистика показват още, че експортът към Европейския съюз традиционно е около две трети от общия. Ръстът към страните от Блока е и по-съществен през февруари.

Увеличение в стойностния обем на експорта има в няколко сфери, включително храни, които растат с близо 60% до 700 млн. лв. Освен това българските предприятия са изнесли машини и оборудване за над 1.3 млрд. лв., което е годишен ръст с над 80%. За сметка на това горива и други петролни продукти растат минимално. Февруари е първият месец, от който действа почти пълната забрана за износ на нефтопродукти, произведени от „Лукойл“ с използването на руска суровина. Докато рафинерията преработва петрол, доставян от държавата агресор, може да го продава само в България и Украйна.

Така общо от началото на годината България е изнесла стоки за 14.8 млрд. лв., или по 250 млн. лв. на ден.

Забавянето в ръста на износа не е изненада, като дори в пролетната си прогноза от началото на месеца финансовото министерство заложи експанзията на експорта да се забави съществено поради по-слабо външно търсене.

Източник: Economic

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Повече технологии, по-малко икономика във ВУЗ-овете през учебната 2020/2021

Стартиращо събитие по проект B-WISE

Покана за участие в НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS