НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

thumb_834x469_depositphotos-111714552-xl-fotor

Въпреки рекордната инфлация и голямото потребление темпът на нарастване на реалния БВП е най-слабият от 2019 г.

Българската икономика е нараснала с 3.4% през 2022 г. въпреки първоначалния шок от избухването на войната в Украйна и мрачните прогнози за Европа като цяло. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Ръстът за изминалата година обаче е съществено по-нисък от този през 2021 г., когато икономиката на страната се разшири с 4.2% според експресните данни, а впоследствие те бяха ревизирани до 7.6%.

Толкова нисък ръст като миналогодишния беше изчислен от НСИ през предпандемичната 2019 г.

Икономическият растеж през 2022 г. бе стимулиран от рекордната за близо четвърт век насам инфлация в България. Износът също счупи рекорди и отбеляза най-високият ръст в Европейския съюз.

В номинално изражение икономиката вече надхвърля 165 млрд. лв.

В същото време националната статистика ревизира и в посока нагоре годишния и тримесечния ръст на българската икономика за четвъртото тримесечие на изминалата година – с 0.2 пункта до 2.3% на годишна база и с 0.1 пункт до 0.6% на тримесечна.

Въпреки положителната актуализация, ръстът на БВП в края на годината значително се забавя спрямо предходните месеци и дава допълнителни доказателства за влошаване перспективите пред българската икономика.

Изчисленият от НСИ икономически ръст е в унисон с прогнозата на Българската народна банка отпреди три месеца и малко под очакванията на Европейската комисия, оповестени в междинния зимен икономически доклад за ръст от 3.9%.

В същото време ръстът е доста под този от 2008 г., с която по редица пера бе сравнявана изминалата. И Двете се характеризират със строителен бум и висока инфлация, но през 2008 г. икономическият ръст достигна 6%.

Причини за растежа

С ревизията на НСИ за последните три месеца на изминалата година става ясно кои са и най-големите виновници за ръста.

Πoтpeблeниeтo нa дoмaĸинcтвaтa (зa пpoдyĸти и ycлyги нa тepитopиятa нa cтpaнaтa и чyжбинa), ĸoeтo e cpeд ocнoвнитe двигaтeли нa бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa, расте с 5.8% на годишна база в края на годината. Това е и най-силният ръст за изминалата година. Периодът традиционно се характеризира с инфлация между 17 и 18%, както и по-голямо потребление предвид декемврийските празници.

Koлeĸтивнoтo пoтpeблeниe, ĸoeтo oбxвaщa пpaвитeлcтвeнитe paзxoди зa ycлyгитe пo пoддъpжaнeтo нa нaceлeнитe мecтa, дъpжaвнaтa aдминиcтpaция, oтбpaнaтa и cигypнocттa нa cтpaнaтa и дp., също расте, но се забавя спрямо предишните тримесечия до 6.7%.

Бpyтoтo ĸaпитaлooбpaзyвaнe, т.e. инвecтициитe в Бългapия, зa последното тpимeceчиe растат макар и минимално с 1.1%, което е и единственият тримесечен ръст за изминалата година.

Износът през последните три месеца расте с 9%, докато вносът леко го изпреварва до 9.3%.

Източник: Economic 

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Повече технологии, по-малко икономика във ВУЗ-овете през учебната 2020/2021

Стартиращо събитие по проект B-WISE

Обмяна на добър опит в Норвегия в сферата на корпоративната социална отговорност

Покана за участие в НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“