Програмата за саниране на жилищни сгради стартира до две седмици

plan-1-1024x826

Стартът на процедурата се отлага за пореден път и прозорецът за всички действия по кандидатстването става твърде кратък.

Стартът на програмата за саниране на сгради с 1.4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост се отлага отново. Вместо кандидатстването да започне на 15 ноември, както бе обявено от регионалното министерство, подаването на документи ще стартира след 2 седмици. Това стана ясно от изказване на регионалния министър Иван Шишков на заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Това не е първият път, в който сроковете се променят. Кабинетът „Петков“ имаше идея тя да стартира през септември. Служебното правителство пък реши това да стане през ноември. Въпреки това крайните срокове, до които ще може да се кандидатства, остават непроменени. За получаване на грант от 100%, документи се подават до 31 март 2023 г. След този срок кандидатстващите ще получат 80% грант, като трябва да предвидят самоучастие от 20%. Така прозорецът, през който ще тече обследването на сградите и подготовката на съпътстващите документи, става твърде кратък – едва 4 месеца.

Шишков отбеляза, че преди гражданите да започнат да подават своите документи за саниране, са направени промени в Наредба за техническите изисквания към енергийните характеристики на сградите, които се очаква да бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на седмицата. Проведени са и срещи с браншовите организации, както и широко обществено обсъждане на програмата, по време на които се получиха различни становища, които се разглеждат, съобщават от пресцентъра на ведомството. Всичко това обаче се случва в последния момент.

Тъй като служебният кабинет реши отново да повери цялата процедура на общините, то местната власт ще трябва да работи на пълна пара, за да се справи. Припомняме, че много от общините изразиха притеснения относно процедурата. Преди няколко седмици пък стана ясно, че средствата по ПВУ ще стигнат за едва 1200 сгради.

По думите на министър Шишков големите жилищни блокове ще бъдат приоритетни, защото ще се постигне по-голям ефект по отношение на устойчивото пестене на енергия. Така обаче извън обхвата на програмата ще останат малките кооперации. За еднофамилните сгради все още има лъч надежда, тъй като зам.-министър Десислава Георгиева, която също участва в заседанието, информира, че еднофамилните жилищни сгради във всички 265 общини на страната ще могат да кандидатстват за финансиране за енергийна ефективност по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Тя посочи, че в момента се разработват детайлите на мярката, която ще зависи от интегрираните териториални стратегии на общините в приоритета за градско развитие на големите и малки общини. Програмата е подадена за одобрение от Европейската комисия.

Министър Шишков обърна внимание, че регистрираните по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища ще могат да ползват само част от документацията, която са събрали. Програмата по Плана за възстановяване и устойчивост е нова, има различни критерии и специфики, изискани от Европейската комисия.

Източник: Economic

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България