Проект „Гордея се с труда на моите родители“

gordeiase3-1024x640

 

05.11. 21 г.

На 01 ноември 2021 г., Деня на народните будители, девет водещи в своите сфери компании отвориха вратите си виртуално за над 400 зрители на живо, за да представят 23 професии, ключови за банковия, софтуерния, логистичния, минния и енергийния сектор.

“Децата ни са важни! Независимо от всичко, компаниите продължават да отварят врати и виртуални стаи, за да се срещат с младите хора и да им разказват за своите професии. Каквито и професии да изберете, грижете се за планетата, бъдете полезни и щастливи!”, отправиха послание организаторите от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД).

„Гордея се с труда на моите родители“ е проект, който стартира през 2012 г. и се провежда ежегодно, запознавайки децата с ценността на труда и значимостта на всеки отделен човек за компанията, в която работи. Различните професии се представят по увлекателен начин, а видеата остават на разположение за всеки, който иска да запознае децата си по-късно с тях. Представянията са по насоки, разработени съвместно с Фондация на бизнеса за образованието. До момента в проекта са участвали над 20 компании в 19 града в страната и са били представени повече от 100 професии от различни сектори на икономиката.

Децата се докоснаха до професиите, свързани с големите камиони, като шофьор, мениджър логистика, куриер, през разказите на служители на Транспрес – водеща логистична компания за вътрешен и международен транспорт. Интелигентните логистични решения, които компанията предлага и професионалната значимост на родителите бяха показани от първо лице с разбираем и докосващ емоциите видео разказ.

На разположение на децата вече е и видео-разказа „Защо мама и татко ходят на работа във фирма?“, чиято премиера беше по време на изданието на проекта през 2020 г. Увлекателният видео разговор между председателя на БМГД Огнян Траянов и 10-годишния Георги Генев разказва за произхода и смисъла на парите, за възникването на професиите и колко е важен изборът на кариерен път.

Това бе първото събитие от емблематичните два форуми за младежко кариерно ориентиране на Българската мрежа на глобалния договор на ООН – „Гордея с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“. В края на месеца, на 26 и 27 ноември, седмият Базар на професиите ще затвърди позицията си на най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти.

Хибридният формат на събитието, комбиниращ възможност за виртуални разходки, стрийминг и присъствие на живо, отново ще даде възможност на деца и младежи да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация. Участието в двете събития е израз на обществено полезната и визионерска роля на бизнеса, който се грижи не само за собственото си бъдеще, но и създава условия за удовлетворяваща реализация на младите хора.

Източник: Българска мрежа на Глобалния договор на ООН

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България