Пет тенденции в продажбите и маркетинга, които ще набират скорост

111

Светът на продажбите и маркетинга непрекъснато се променя, така че е важно да сте в крак с най-новите тенденции. Ето пет от тях, които ще набират скорост през тази година и ще ви помогнат да печелите конкурентно предимство на пазара, ако сте наясно с тях.

Възходът на добавената реалност

Добавената реалност (AR) бързо се превръща в един от основните инструменти в инструментариума за продажби и маркетинг. AR технологията позволява на потребителите да взаимодействат с цифрово съдържание в реалния свят, позволявайки по-завладяващо и персонализирано изживяване.

Тъй като поведението на потребителите продължава да се развива, способността да се осигури уникално и интерактивно изживяване ще става все по-важна. AR ще позволи на бизнеса да ангажира клиентите си на по-дълбоко ниво от всякога, като същевременно им дава шанс да създават изживявания, съобразени с нуждите на всеки потребител.

Например, фирмите могат да го използват, за да предложат на клиентите виртуални шоуруми, което им позволява да изследват продукти без изобщо да напускат домовете си. Те могат също да го използват, за да осигурят интерактивно ръководство за своите продукти или услуги, предоставяйки на клиентите завладяващо и ангажиращо изживяване.

Силата на персонализирането 

Персонализирането е една от най-влиятелните тенденции в продажбите и маркетинга днес и се очаква да стане още по-важна през следващите години. Това включва създаване на клиентско изживяване, което е специално пригодено към нуждите и предпочитанията на индивида. Може да включва персонализиране на продуктови препоръки, предоставяне на целево съдържание и изпращане на подходящи оферти.

Персонализирането става възможно благодарение на напредъка в технологиите и анализа. С правилната технология търговците могат да проследяват поведението на клиентите в множество канали и платформи, което им позволява да разберат интересите на клиентите и да приспособят към тях своите съобщения.

Силата на персонализирането надхвърля обикновеното клиентско изживяване. Проучванията показват, че то може да доведе до повишена лоялност на клиентите, по-високи нива на ангажираност и подобрени реализации. Персонализирането може да помогне на марките да се откроят от конкуренцията, тъй като клиентите вероятно ще запомнят марки, които им осигуряват наистина уникално изживяване.

Появата на микроинфлуенсъри 

Микроинфлуенсърите бързо се превръщат в основния източник за много марки, които искат да пуснат на пазара своите продукти и услуги. Това са обикновени хора с голям брой последователи в социалните медии, които създават съдържание, свързано с марка или продукт. Те обикновено са по-свързани и надеждни от знаменитостите или влиятелните лица с милиони последователи, тъй като често имат по-лична връзка с аудиторията си.

Силата на микроинфлуенсърите се крие във факта, че те могат да достигнат и да повлияят на голям брой хора икономически ефективно. Тяхната по-малка аудитория улеснява насочването към конкретни демографски данни и директното предлагане на пазара към тях. Това позволява на марките да създават съдържание, специално пригодено за определена демографска група, и да получат ценна информация за това какво съдържание работи най-добре за техния продукт или услуга.

Микроинфлуенсърите внасят усещане за автентичност и надеждност на масата. Понеже те са обикновени хора, както и техните последователи, те могат по-лесно да изграждат връзки с аудиторията си и да служат като автентичен източник на информация за продукт или услуга.

Значението на застъпничеството на служителите 

Понеже начинът, по който общуваме и се ангажираме с нашите клиенти, се развива, фирмите трябва да използват служителите си, за да разширят посланието си. Проучванията показват, че генерираното от служители съдържание се ползва с повече доверие от всеки друг източник, така че фирмите трябва да се възползват от този мощен инструмент.

Служителите могат да бъдат голямо предимство за маркетингови усилия, тъй като имат познания от първа ръка за компанията и нейните продукти или услуги. Те могат да осигурят автентична и директна връзка с целевата аудитория. Като такива, фирмите трябва да инвестират в своите служители и да ги насърчават да споделят фирмено съдържание в личните си акаунти в социалните медии.

Служителите не само могат да помогнат за разпространението на осведомеността за дадена марка, но също така могат да предоставят ценна обратна връзка за съществуващи или потенциални продукти или услуги. Това може да помогне за насочване на развитието и да гарантира, че клиентското изживяване е възможно най-положително.

Растежът на визуалното съдържание 

Визуалните елементи са мощен начин за бързо и ефективно предаване на съобщение и стават все по-важни за маркетинговите и търговските екипи. Компаниите, които искат да се откроят от конкуренцията, трябва да разберат силата на визуалните ефекти и как да ги използват в своя полза.

Визуалните елементи могат да се употребяват по много различни начини за популяризиране на продукти и услуги – от създаване на промоционални видеоклипове и графики до използване на изображения в публикации в социални медии и банери на уебсайтове. С развитието на технологиите се развива и способността за създаване на по-ангажиращо визуално съдържание. Сега компаниите използват виртуална реалност, добавена реалност и 3D графики, за да създават завладяващи визуални ефекти, които помагат на клиентите да разберат по-добре продуктите, които купуват.

В допълнение към създаването на визуално ангажиращо съдържание, фирмите трябва да гарантират, че визуалните им елементи са оптимизирани за различни устройства. Това означава да се гарантира, че изображенията са оразмерени правилно за различните екрани и че текстът е четлив както на мобилни, така и на настолни устройства. Компаниите също трябва да се възползват от различни платформи, като Instagram, Pinterest и YouTube, където по-широка аудитория може да види визуализациите им.

Тъй като търговията на дребно се развива, компаниите трябва да са наясно с най-новите тенденции. Така те могат да се възползват от нови възможности и да използват технологията, за да увеличат максимално своя потенциал.

POS на Hana Retail може да помогне на вашия бизнес да остане актуален! Неговият интегриран пакет от инструменти като управление на инвентара, отчети и анализи може да ви даде предимство пред конкурентите и да ви помогне да предоставите по-персонализирано клиентско изживяване. Той може да предостави информация за поведението на потребителите и да идентифицира нови възможности за продажби и маркетинг.

Източник: Мениджър

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България