Пенсията в България е 59% от последната заплата

Каpng

При пенсионирането си хората в България получават пенсия в размер средно на 59,2% от последната заплата, показват последните данни на Националния осигурителен институт.

От Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са сравнили “коефициента на заместване”, т.е. каква част от последния нетен доход получават хората след пенсиониране, в различните страни, съобщава Дойче Веле.

Пенсиите на нидерландците са 89% от последната им нетна заплата. Тези на гърците – 84% от последната нетна заплата, при италианците този процент е 82 на сто, при французите – 74%. Германските пенсионери получават малко повече от половината (53%), а литовците само 31%.

Страните се различават по сумите, които дават за пенсии. Италия и Гърция дават почти 16% от брутния вътрешен продукт (БВП) за пенсии, Франция – 13,4%, а Германия – 10,4%. Нидерландия изразходва за пенсии едва 5%, а Ирландия – само 3%. Въпреки това всеки, който е работил в Нидерландия, получава минимална пенсия от 1218 евро.

Нидерландците работят най-дълго за пенсия – по принцип трябва да са навършили 66 години, за да се пенсионират. В Германия официалната пенсионна възраст сега е 63 години и 8 месеца, но всяка година нараства. В България е решено възрастта за пенсиониране да нараства всяка година докато през 2037 г. достигне 65 г. за мъжете и жените.

Източник: Мениджър

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България