Обявите за работа в страната намаляват, но тенденцията е характерна за лятото

nurse-4962034_640

Най-голям брой свободни работни места има в сектор „Здравеопазване и фармация“.

За първи път от началото на годината обявите за работата намаляват, показва анализ на JobTiger. През юни предложенията за работа намаляват с 8% спрямо май, офертите са с около 5000 по-малко спрямо април. Спрямо юни 2021 г., обаче, офертите са с 4% повече. Свободните работни места обявени в сайта за месеца са 52 000.

Спад на обявите се наблюдава в почти всички сектори и във всеки областен град – София (-6%), Пловдив и Варна (-9%), Бургас (-15%), Русе (-6%) и Стара Загора (-11%). Изключение правят секторите „Здравеопазване и фармация“ и „Строителство“, където има ръст в обявите съответно с 16% и 2%.

Тенденцията за намаляване на офертите е нормална за ваканционните летни месеци, когато предлагането и търсенето на работа традиционно е по-слабо.

По-голям брой обяви има в сектора „Здравеопазване и фармация“. Причина е трудовата миграция. През летните месеци редица чуждестранни агенции за подбор на персонал публикуват предложения за специалисти в Германия, Великобритания и др. 240 000 работни места чакат кандидати у нас за следващите 12 месеца

Офертите за сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ през юни започват да намаляват, докато през последните 4 месеца бележеха постоянен ръст. Спадът е с 22%. Спадът в обявите в сектор „Търговия и продажби“ е 11%. Това са обаче и двата сектора с най-голяма необходимост от персонал.

7% от публикуваните обяви са подходящи за бежанци, отчитат анализаторите, като 1/3 от тях са в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 30%, също и в секторите „Търговия и продажби“ – 18%, „Производство“ – 15% и ИТ – 13%.

Източник: Expert.bg

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България