НСИ коригира надолу данните за българската икономика

бвп

НСИ коригира надолу данните за българската икономика

Данни на а Националния статистически институт показват, че Икономиката на България е нараснала с 4% през второто тримесечие на 2022 г.

На първата публикувана ревизия на 17 август, националната статистика отчете годишен икономически ръст от 4.8%.

На база на експресните данни отпреди три седмици България можеше да се похвали, че е с осмият най-бърз икономически растеж в Европейския съюз. След ревизията сега страната се свлича до 19-то място, като числата са съпоставими със средните за ЕС и Еврозоната.

Освен че България изостава от повечето страни в ЕС по икономически растеж, второто тримесечие на 2022 г. е най-слабото за последните четири. Два от трите месеца, които отчита сега статистиката, съвпадат с отказа на правителството на Кирил Петков да се съгласят с рубловата схема на Москва, поради което „Газпром“ спряха подаването на газ за България още на 28 април. Оттогава „Булгаргаз“ купува скъпа втечнена суровина от търговци, а цената за бизнеса и топлофикациите скочи със 120% за този период.

От данните на НСИ се вижда тенденция за рязко намаление на растежа на крайното потребление на домакинствата – до само 3.9%. Заради огромните бюджетни разходи – основно енергийни компенсации за бизнеса, но и други щедри бюджетни разходи, одобрени от предишните управляващи с Бюджет 2022, растежът на колективното потребление се изстрелва до близо 10%, с което общото крайно потребление расте с малко над 5%.

Данните за крайното потребление формира близо 75% от брутния вътрешен продукт на България. Дори и сравнително малко изменение има голяма тежест в общия растеж на икономиката.

Продължават лошите новини за общите инвестициите в страната, които намаляват със 7.8% на годишна база през второто тримесечие. Това е влошаване спрямо първото, когато спадът на българските и чуждите вложения беше „само“ 5.7%.

Движен от високата инфлация и повишеното търсене на запад, българският износ расте с повече от 10%. Добрата новина обаче се засенчва от огромния ръст на вноса – близо 17% на годишна база. Освен че усилва влиянието на инфлацията върху българските домакинства, скокът на импорта „изяжда“ реалния растеж на БВП.

Източник: Economic.bg

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България