НОИ успокои: Купуването на стаж за пенсия няма да поскъпва

9

Купуването на осигурителен стаж, недостигащ за пенсия, няма да поскъпва през 2023 г. Цената на стажа остава 140,58 лв. за всеки недостигащ месец, съобщават от НОИ, опровергавайки медийни публикации по темата. Възрастта за пенсия се вдига, купуването на стаж поскъпва.

Причината е, че цената на стажа не зависи от минималната работна заплата, а се смята като процент (19,8 на сто) от минималния осигурителен доход.

За разлика от минималната заплата, минималният осигурителен доход не се повиши от началото на тази година и остана 710 лева. Това е регламентирано в удължаването на държавния бюджет за 2022 г.

Осигурителният праг от 710 лева се запазва до приемането на нов бюджет за 2023 г., а купуването на един месец стаж за пенсия все още струва 140,58 лв., подчертават от НОИ. Цената на една година осигурителен стаж пък остава 1686,96 лв. Плащаме 1544 лева за година стаж за пенсия

Защо и как можем да си купим осигурителен стаж?

Вариантите за купуване на стаж са два и са описани в Кодекса за социално осигуряване. Първият е за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, както и за периода, в който карат докторантура. Вторият вариант е покупка на до 5 години недостигащ стаж по общия ред. Купуване на стаж за пенсия: Какви са вариантите?

Купуването на стаж е все по-честа практика, защото на много хора в пенсионна възраст не им стига трудов стаж за пенсия. Те са имали периоди на безработица в трудовия си живот или искат да превърнат в осигурителен стаж годините на следването си. Стажът може да се купи по всяко време – както от по-млади работници, така и от такива, навършили пенсионна възраст. Купеният стаж се зачита за трета категория труд и не се използва за изчисляване на пенсията.

Според данните на НОИ 2769 българи са си купили стаж до 5 години през първите 9 месеца на 2022 г., за да могат да се пенсионират. Цифрите показват, че не им достигат средно по 23,25 месеца (почти 2 години) стаж за пенсия. През 2021 г. 3840 пенсионери са си купили осигурителен стаж, като не са им достигали средно по 22,18 месеца.

Източник: НОИ

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България