НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

Картиpng

2432 лева са нужни за издръжката на семейство с двама работещи родители и дете до 14 години през последните 3 месеца на 2022 година. Само за година сумата се е вдигнала с 366 лева, значително повече от ръста на доходите. Издръжката на един работещ, който живее самостоятелно, достига 1351 лв. Тя се е повишила със 17,7% на годишна база или 203 лева.

Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка в страната през последното тримесечие на 2022 година.

„Нужната месечна сума за издръжка на тричленно семейство е 2432 лв. Това е нетният доход на едно семейство, което означава, че брутните месечни приходи трябва да бъдат около 3000 лв., с която сума много малко българи могат да се похвалят“, обяснява главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Изводът, който можем да направим е, че българинът обеднява. Всички ръстове (на заплатите), които бяха направени от частния и държавния сектор, не са достатъчни да покрият увеличението на цените на потребителската кошница, защото ако погледнем цената на яйцата, ще видим, че те са поскъпнали със 140%, допълни той.

По думите на синдикалиста „политика по доходите няма, няма и изглед скоро да има“. „Минималната заплата нарасна два пъти по-малко от темпа на инфлация и като цяло за първа година загубихме своята покупателна способност. Трябва да видим как да достигнем нивата от преди 2 години, а не толкова да се сравняваме с другите страни“.

Заплатата за издръжка, за която често говорят синдикатите, се определя на базата на това колко пари са ни необходими за храна, издръжка, свободно време и почивка. „Масовото потребление на българите засяга поскъпването на основните стоки, затова ние искаме минималната заплата да бъде равна на сегашната средна“, подчертава Костов.

С колко поскъпват храните?

От КНСБ отчитат, че ръстът при месото и месните продукти за тримесечието е с 5.8%, а на годишна база – с 27.1%. При мляното месо средното увеличение е с 12.4% за 3 месеца, а на годишна база с 29.6%. Поскъпването при пилешкото месо е съответно с 0.9% и с 45.7% на годишна база. При сухите колбаси покачването на цената е средно с 3.7% на тримесечна база и 24.2% на годишна.

Мляко и млечни продукти бележат ръст с 10.1% за тримесечието, а на годишна база с 43.6%. За година нарастването при сирената е с около 6-7 лв., а при кашкавала – с около 8 лв. Драстично поскъпване се наблюдава при групата на киселите и пресните млека – за тримесечие средно с 8.5%, а на годишна база с 39.4%. Цените на яйцата нарастват с 55% на годишна база, а на тримесечна с 18%. Увеличението е с 16 до 20 стотинки за едно яйце.

При хляба и зърнените култури покачването е с 3.7% на тримесечна база, но на годишна база ръстът остава висок – 24.7%. Оризът и брашното на тримесечна база поскъпват с 9.3% и 4.5%, а на годишна база надхвърлят 20%. Закуските на годишна база поскъпват в рамките на 20-50%.

Цените на нехранителните стоки и услуги се покачват с 12.9% на годишна база. Необходимият доход за тях е 824.74 лв. за едно работещо лице, което представлява 61% от общия доход.

75% от анкетираните хора изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, за 67.3% от тях доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите през третото тримесечие са посочили едва 27.9% от хората, съобщават от КНСБ.

Източник: Expert.bg

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Повече технологии, по-малко икономика във ВУЗ-овете през учебната 2020/2021

Стартиращо събитие по проект B-WISE

Обмяна на добър опит в Норвегия в сферата на корпоративната социална отговорност

Покана за участие в НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“