Кои са най-големите корпоративни дарители за годината в България?

bdfawards2020

Конкурсът „Най-голям корпоративен дарител“ отличава компаниите, допринесли най-много за общественото благополучие чрез прозрачни, устойчиви и ефективни програми и инвестиране на различни ресурси (финансови, материални, доброволчески) във важни за българското общество каузи. Наградите са в осем категории, разделени в няколко групи – количествени (според инвестираните финансови и нефинансови ресурси, както и доброволен труд), качествени (според качествата на програмите на бизнеса в подкрепа на обществото), за най-сполучливо партньорство между компания и гражданска организация.

 

Общо 48 кандидатури се състезаваха за осемте отличия. Изборът за качествените категории беше поверен на журито на конкурса, за партньорските категории – на членовете на Форума, а  за количествените категории – на „Делойт България“.

 

Наградените през 2020 г.:

 

Категория „Най-голям обем финансови дарения“

„Дънди прешъс металс Челопеч“

 

Повече от 1,669 млн. лв. е финансовият обем на помощта, предоставена от „Дънди прешъс металс Челопеч“ през 2019 г. за каузи и проекти в полза на обществото в България.

 

Категория „Най-голям обем нефинансови дарения“

„АстраЗенека България“

 

През 2019 г. фармацевтичната компания е дарила на различни болници в страната медикаменти на стойност над 1,4 млн. лв.

 

Категория „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите“

„САП лабс България“

 

През 2019 г. служителите на „САП лабс България“ са дарили 7997 часа доброволен труд. Това време надхвърля 999 работни дни и отговаря на повече от 293 хил. лв. Доброволците са участвали в девет различни инициативи на компанията, повечето от които са в сферата на образованието и науката.

 

Категория „Най-щедър дарител“

„Дънди прешъс металс Крумовград“

 

Добивната компания е дарила почти 1,228 млн. лв. за общественополезни каузи през 2019 г., което е 3,2% от годишната й печалба преди облагане. Над 770 хил. лв. от тях са инвестирани в инфраструктурни, културни и социални проекти в община Крумовград, както и във финансовото оздравяване и оборудването на МБАЛ „Живот+“ в град Крумовград. Отделно от това „Дънди прешъс металс Крумовград“ е вложила повече от 420 хил. лв. във фонда за насърчаване на микро, малък и среден бизнес в общината.

 

Категория „Най-добра дарителска програма“

Райфайзенбанк България

 

Общо дарената сума за 2019 г. е 260 895 лв., разпределена между 23 каузи на организации-участници в кампанията. С това благотворителната инициатива е помогнала с над 3.2 млн. лв. на общо 280 проекта от 2009 г. досега.

 

Категория „Най-устойчива дарителска програма“

„Лидл България“

 

В третото издание на програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“ през 2019 г. са събрани 155 хил. лв., с които са подкрепени 22 проекта. За тази инициатива „Лидл България“ работи съвместно с фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

 

Категория „Най-сполучливо партньорство 2019“

Vivacom и Български център за нестопанско право за програмата „VIVACOM Регионален грант“

 

Програмата „VIVACOM Регионален грант“ подкрепя добрите идеи от всеки български град или село чрез безвъзмездно финансиране на инициативи на граждански организации. За досегашните пет издания на „VIVACOM Регионален грант“ под формата на подкрепа за проекти на НПО са инвестирани над 313 000 лв. Подкрепени са 68 проекта, предимно от по-малки населени места. В тях са въвлечени близо 19 500 души. Създадени са над 250 партньорства с бизнес, институции и други граждански организации.

 

Категория „Най-сполучливо партньорство по време на кризата “COVID-19”

УниКредит Булбанк, девет неправителствени организации и Проект #ЗаДоброто

 

Заедно с фондация „УниКредит“ банката е започнала кампания, в която всяка дарена от служител сума е  увеличавана до 10 пъти (до максимум 40 хил. евро). 362 служители са събрали 13 556.51 лв. Заедно с приноса на фондация „УниКредит“ общата сума в подкрепа на най-засегнатите от COVID-19 групи в обществото е достигнала 91 566.51 лв. Средствата са дарени на десет организации, които работят с хора в риск, възрастни хора в изолация, маргинални общности, както и на доброволци и социални предприятия, които чрез стопанска дейност осигуряват средства за своите каузи. Това са: „Чудната градина“ на фондация „Св. Николай Чудотворец“, „Светът на Мария: Кетъринг Bon Appétit“, арт ателие „Творилница“ на фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“, Клуб на нестопанските организации-Търговище, фондация „Здраве и социално развитие“, „Каритас България“, „Проект Северозапад“, сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“, фондация „Асоциация Анимус“, Проект #ЗаДоброто.

Списък с всички номинирани : BDF-Awards-2020-Booklet-final

Източник: БДФ

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България