Инвестиране на спестяванията – правилният път при инфлация и рецесия

0140302001637061165_1791741_920x517

Рекордната инфлация и прогнозите за забавяне на водещите икономики са подходящо време за преосмисляне на семейния бюджет. В моменти, когато за много хора доходите се свиват, търсенето на идеи как да запазят или дори увеличат стойността на парите си е напълно разбираемо.

През последните години на почти нулеви лихви тоталното надмощие на банковия депозит в избора на българските домакинства започна да отстъпва и все повече хора се насочиха към алтернативи. Инвестиции като взаимни фондове и директни покупки на акции носеха добра доходност. Къде да вложим парите си в епохата на ниските лихви?

Ускоряващата се инфлация и покачването на лихвите от cентралните банки в опит да я нормализират, са основните причини за сривовете на пазарите – от акции, през крипто, до държавни облигации, пише „Капитал“.

Ситуацията е такава, че все още ниските лихви по депозити не могат да компенсират двуцифрената инфлация в България, която през юни достигна връх от около 25 години насам. Същевременно за разлика от предходните години няма финансов или инвестиционен актив, който да се справя с ръста на цените. Затова задачата да овладеем и предпазим личните си финанси става все по-сложна и решението изисква и поемане на все по-голям риск от загуби. Лихви по депозитите: Кои са най-изгодните 12, 24 и 36-месечни депозити?

Не съществува универсална формула как да се харчи и инвестира по време на инфлация, пазарен спад и прогноза за икономическо забавяне. Повечето от правилата са като в нормални времена. Всичко зависи от финансовия профил на домакинството и държавата – едно е в САЩ, друго е България. Инфлацията изяжда заплати, пенсии и спестявания

Според съветниците по лични финанси не трябва да се увеличават разходите, като е добре да продължава да се инвестира, но внимателно и след консултация с финансов консултант и лицензиран инвестиционен посредник. Добре е да се прави и разлика между спестявания и инвестиции – първите са парите кеш или на нулева лихва в банката. Българите държат над 100 милиарда лева в банките

Превръщат се в инвестиции, когато с тях са купени финансови или други активи, които трябва да носят доходност. Спестяването е начинът, по който отделяме пари за скорошни планирани разходи, като почивка, електроника, кола, първоначална вноска и т.н или за непланирани изненадващи разходи, т. нар. авариен фонд.

Според някои високата инфлация и забавеното вдигане на лихвите може да направи връщането на заеми в бъдеще по-изгодно, стига доходите да се увеличават с висока честота. Паническите разпродажби на активи, особено след спад, само биха увеличили загубите кеш, които инфлацията изяжда.

„Обща рецепта не е възможна. Това е така, защото всяко домакинство има своята ситуация. Тези с кредит е добре да се подготвят за покачване на лихвите, с което разполагаемите им доходи ще намалеят. Наред с рекордната инфлация и повишаване на възнагражденията някои домакинства ще изпитат затруднения. Подход към балансиран семеен бюджет без допълнително задлъжняване е добра мярка“, коментира Преслав Китипов, дипломиран финансов консултант с дълъг опит във финансовото посредничество.

В последната си пазарна прогноза от средата на юли анализаторите на управляващо дружество „Карол капитал“ посочиха, че „в среда на висока инфлация и очакваща се рецесия въпросът не е дали, а в какво да се инвестира, за да бъдат защитени спестяванията. Според тях балансиран портфейл, дългосрочен възглед и инвестиции на траншове, без опити да се „хване дъното“, е добра стратегия. В какво да инвестираме и какви правила да спазваме, за да спечелим?

Инвестиция в имоти?

В България има традиционно схващане, че в тежки времена инвестициите в имоти пазят. Последните данни сочат, че ръстът в покупките се забавя, а в София дори спря. Освен това още през пролетта представители на имотни агенции и пазара обявиха, че доходността от тях се понижава – както от наеми, така и от печалба през нарастване на стойността на жилищата. Покупката с ипотека на имот при ценови пик и покачване на лихвите също крие риск. Жилищата поскъпнаха страшно много. Има ли имотен балон у нас?

Ако се стигне до икономическо забавяне някои домакинства може да изпаднат във финансови затруднения и да доведе до реализирането на ипотеката. Ако имотът обаче се е обезценил, то купувачът му може да се окаже, че ще дължи още пари след продажбата. В сходно положение изпадаха домакинства и след кризата от 2008-2009 г. Жилищните кредити достигнаха 1/5 от всички кредити в България

Инвестиционното злато също се оказа „спасителен пояс“ тази година. Според един от най-големите дилъри в страната – Tavex, търсенето му се е повишило с малко над 50% през първото полугодие, а през миналата година 3 пъти. Причините за това са високата инфлация, войната в Украйна, цените на горивата и нарушените доставки. Заради високото търсене например, за някои монети или кюлчета се чака между 1 и 5 седмици за доставка.

„Хората в България, а и като цяло в Източна Европа, инвестират предимно в познати инструменти като недвижимо имущество, което крие финансови рискове. Ние успяхме да образоваме българите, че трябва да търсят други начини за защита на личните си активи“, подчертава Макс Баклаян, главен изпълнителен директор на Tavex за България, Сърбия и Румъния.

Пенсионен план

Според Преслав Китипов сега е добър момент да се прегледа доходността на пенсионните планове, тъй като това е инвестиция за бъдещето и за старини. Още повече вноските в тях са задължителни за всички работещи българи родени след 1959 г. – данните на Комисията за финансов надзор сочат, че средната доходност на универсалните фондове е отрицателна към края на юни, спрямо последните две години. Изгарят парите за втора пенсия

Всяка година осигурените могат да сменят пенсионния фонд, но изборът на този, отчел по-висока текуща доходност, не е задължително добра идея. Редно е да се проследи и историческото представяне и различни показатели за поет риск и в какво са вложени средствата на осигурените. Това са публично достъпни данни, но за много хора може да са нужни време и усилия да ги разчетат и тълкуват или пък консултация с експерт, който да помогне. За първи път у нас повишават втората пенсия

Пенсионните фондове инвестират част от активите си на българския и на международните капиталови пазари, като спадовете там и в цените на държавните облигации последните месеци доведоха до понижената доходност. В такива инструменти инвестират и взаимните фондове, които са добър вариант за по-малко запознатите инвеститори, вместо да влагат парите си директно на фондовите борси. Според анализаторите в момента те вече предлагат добри нива за инвестиции, или поне ще бъдат до края на годината.

Управлението на спестяванията чрез инвестиции е сложен процес и не трябва да се чакат тежките времена, за да се правят. Винаги след консултация със специалист и с повече лична информация. При всеки спестител е строго индивидуално нивото на риск и възможностите на капитала му. Търсенето на паник вариант или бърза печалба обаче не е добър вариант.

Източник: https://www.expert.bgИнвестиране на спестяванията - правилният път при инфлация и рецесия

 

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България