НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

interview-4835116_640
  • В някои райони на страната заплащането става по-високо и от това на кмета
  • За директор минимум 1810 лв.
  • Дефицитни остават преподавателите по химия, физика и информационни технологии

Интересът към учителската професия се засилва, а роля за това със сигурност има обявената нова стартова заплата от септември, която в някои по-малки селища става по-висока от кметската.

В големите градове за едно място се състезават по 20, а дори и по повече специалисти, съобщиха за “24 часа” експерти от Министерството на образованието и науката. Все още са дефицитни преподавателите по химия, физика и информационни технологии – отраслите, които в частния сектор вземат много по-добри заплати.

Кандидатите да станат педагози са предимно два типа –

току-що завършили млади хора, които искат да се посветят на професията, както и такива на възраст между 38 и 44 години, работили нещо друго и разочаровани заради неудовлетворение – от атмосферата или заплащането, описват от бранша.

От 1 септември учителите ще вземат най-малко 1486 лв. Това е увеличение с 5% в сравнение със сегашната стартова заплата. Средно с толкова ще се повишат и парите на педагозите в детските градини.

Вдигането на заплатите в средното образование от септември е второ за тази година – над вече дадените 12,3% от април, припомниха от МОН. Повишението беше договорено между акад. Николай Денков и социалните партньори в анекс към действащия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование.

Еднакво с учителските заплати сe увеличават възнагражденията на ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направление “Информационни и комуникационни технологии”,

логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите,

рехабилитаторите на слуха и говора и треньорите по вид спорт в образователните институции – т.нар. педагогически специалисти.

Минималната основна заплата за старши учител и старши възпитател ще бъде 1533 лв., а за главен учител и главен възпитател – 1592 лв. За заместник-директор се предвиждат най-малко 1675 лв., а за директор минимумът става 1810 лв.

При непедагогическия персонал увеличението ще е с 4%.

Пътувам всеки  ден за часовете, но общината поема транспортните разходи

Лошото е, че децата намаляват и паралелките оредяват.

Плюсовете за мен са повече – най-големият е, че давам грамотност на децата. Даже съжалявам, че късно напуснах журналистиката. Сега изцяло съм се посветил на обучението на децата, иска ми се да ги направя и добри хора.

Това разказа пред “24 часа” бивш репортер, сменил професията.

В Плевен журналистите от регионалните издания, които в кризата от последните години останаха без работа заради закриване на щата или цялото издание, станаха преподаватели още преди стартовата учителска заплата да се превърне в стимул за това. Завършилите филологии във вуз преподават български език и литература в техникуми и в селата в областта.

“Никога през дългия си трудов стаж като репортер не съм получавал толкова висока заплата. Няма го стреса денонощно да си нащрек, да не пропуснеш някоя новина, да работиш без празник и почивен ден”, споделя още мъжът, сменил нюзрума с класната стая.

Експерти по трудовата заетост в Плевен пък очакват повече IT специалисти да навлязат в учителската гилдия и да бъдат полезни в обучението с дигиталната си грамотност.

Може ли вдигането на учителските заплати да дръпне нагоре възнагражденията и в други сектори?

Няма как това да увеличи заплащането в частния бранш, казва притежател на семеен хотел. “Двата сектора не са скачени съдове, че да се вдигат едновременно. За да оцелея, затворих ресторанта – не мога да си позволя пожеланите големи заплати от шеф-готвача и персонала.

Сега разчитам само на хотела, но жена ми работи и като камериерка, и като чистачка, отделно всяка сутрин прави закуски за гостуващите”, обяснява бизнесменът от Плевен.

Вдигането на учителските заплати обаче промени пазара на труда в Пловдив и региона. От Регионалното управление на образованието са категорични, че интересът към професията е чувствително повишен, като трендът е от последните 2-3 години. Сред желаещите да станат преподаватели има и такива, които

повече от 20 години са работили друго

Кандидатите са готови да се трудят и в училища по селата, тъй като работодателите поемат пътните. На учителите не се правят психотестове, само когато започват работа, се изисква да занесат медицинско удостоверение, че са годни за тази професия.

От тях се изисква да се явяват на работа с прилично облекло. Няма изрично записана забрана за татуировки или пък да не ходят с къси поли.

Дори в малките населени места в региона новите учителски заплати развидижиха пазара на труда. Вече трудно могат да се видят обяви, чрез които се предлага работа със заплата по-ниска от 1000 лв., докато само преди три месеца преобладаваха предложения за стартова от 700-800 лв. А за някои дефицитни професии, като доячи на крави или овчари например, възнагражденията тръгват от 1500 лв.

В Пловдив частни фирми търсят дори чистачки със стартова заплата от 1100 лв., гарантират осигуряване и редовно заплащане.

Източник: 24 часа 

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Повече технологии, по-малко икономика във ВУЗ-овете през учебната 2020/2021

Стартиращо събитие по проект B-WISE

Обмяна на добър опит в Норвегия в сферата на корпоративната социална отговорност

Покана за участие в НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“