Икономистите смятат, че еврозоната ще избегне рецесията през 2023 г.

Картина5

Еврозоната ще избегне рецесията тази година, показват обновените прогнози на голяма част от икономическите анализатори, като това бележи съществена промяна в нагласите в последните седмици. Според проучванията на Consensus Economics през декември всички анализатори очакваха валутният съюз да влезе в рецесия през 2023 година.

Сега обаче прогнозите са за лек ръст – от 0,1%, благодарение на по-ниските енергийни цени, голямата правителствена подкрепа за бизнеса и домакинствата и по-ранното отваряне на китайската икономика, подкрепящо търсенето. Много бизнес лидери и официални лица на Световния икономически форум в Давос изглеждаха по-оптимистично, а МВФ даде сигнал, че скоро ще направи преоценка на прогнозата си за глобалния растеж.

Анализаторите бяха сигурни, че Европа ще е най-тежко засегнатата зона заради икономическите експозиции, свързани с войната в Украйна. Само преди седмици управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, заяви, че „половината ЕС ще бъде в рецесия“ през 2023 година.

Икономистите от ING бяха категорични, че ще има „рецесия, невиждана досега“. Опасенията на анализаторите бяха породени от негативния ефект от поскъпването на енергийните ресурси и инфлацията. Оказа се обаче че енергийната криза и цените на основните продукти се стабилизират по-бързо от очакваното.

Според Ендрю Кенингъм, анализатор в Capital Economics, настроенията са започнали да се променят още през октомври. Тогава е станало ясно, че правителствената подкрепа за бизнеса е по-голяма от очакваното, особено за автомобилната индустрия.

„В момента вероятността за рецесия в еврозоната е под 30% спрямо 90% през миналото лято“, коментира Анна Титарева, икономист в UBS. Според нея облекчаването на работата на веригите за доставки, силният трудов пазар и спестяванията помагат на икономиката на валутния съюз да устои. ЕС успя успешно да се да напълни газохранилищата си, което силно намали страховете за газова криза през зимата. 

Пълните газохранилища доведоха до значителен спад на цената на газа – до предвоенните нива, което подобрява икономически перспективи.

JP Morgan прогнозира, че еврозоната ще запише слаб ръст от 0,5% през 2023 г., ако средната цена на газа се задържи около 76 евро/MWh. В предходните прогнози на анализаторите цената му беше около 155 евро/MWh за 2023 г.

От началото на януари цената на природния газ на нидерландската борса TTF падна под 70 ewro/MWh, като на 16 януари се търгуваше за 55 евро/MWh.

Na форума в Давос финансовите институции бяха категорични, че отварянето на китайската икономика след COVID-19 е повод за оптимизъм. Според Свен Яри Щеен, икономист в Goldman Sachs, това ще подсили търговията съществено, особено в Германия.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че не очаква най-голямата европейска икономика да влезе в рецесия през 2023 г. Гуверньорът на Fренската централна банка Франсоа Вилероа дьо Гало коментира, че Европа ще избегне рецесията и е много по-уверен в това спрямо преди 3 месеца. 

Но не всички споделят този оптимизъм – според Силвия Ардня, икономист в Barclays, макар и спадът да е по-малък, икономиката на еврозоната няма да може да избегне свиване в 2 последователни тримесечия, каквато е техническата дефиниция на рецесията. Ендрю Кенингъм допълва, че риск носи агресивният ръст на лихвите от ЕЦБ, което може да забави възстановяването. 

А според икономиста на Capital Economics дори и това да доведе до „лека рецесия“, след това възстановяването ще бъде по-бързо.

На форума в Давос председателят на ЕЦБ Кристин Лагард даде да се разбере, че институцията ще повиши лихвата с по 50 б. п. през февруари и през март.

Източник: Expert.bg

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България