Френското правителство планира да въведе ваучери за храна за хората с ниски доходи

Франция

Френското правителство планира да въведе ваучери за храна за хората с ниски доходи от 2023 г. Това съобщи в ефира на радио France Info делегираният министър по въпросите на бюджета Габриел Атал.

Мярката има за цел да подпомогне покупателната способност на най-бедните домакинства, които са най-силно засегнати от нарастващата инфлация. Управляващите обмислят точния размер на ваучерите, кой и как ще може да ги получава, както и кои групи храни да бъдат включени в тях. Как Германия помага на хората срещу високите цени

Френските власти искат с ваучерите да могат да се купуват местни и биологични продукти, което ще подпомогне производителите им. Но признават, че това е много сложно за прилагане и ги затруднява, което бави и помощта. „Все още не сме намерили техническо решение, което да гарантира, че тази помощ ще бъде от полза за французите, които се нуждаят от нея, но също и за нашите местни и биологични производители. Надяваме се да представим тази нова мярка през 2023 г.“, обясни Атал.

Правителството вече натрупа известен опит с направеното по време на Covid кризата, когато много нуждаещи се семейства получиха еднократна помощ. „През 2020 г. отпуснахме два пъти извънредна помощ за най-бедните семейства и мисля, че ставаше дума за 4 милиона домакинства. Смятам, че това е добър пример какво сме способни да направим“, припомни Атал пред френското радио. „Отпуснахме, ако добре си спомням, 150 евро за родителите и впоследствие по 100 евро на дете. Това обаче не означава, че ще направим същото“, допълни той.

Антикризисни мерки
Най-бедните домакинства ще получат и т.нар. „компенсация за инфлация“ – друга помощ, която ще се изплаща много по-бързо, вероятно в началото на учебната година и чрез еднократен превод по банковата сметка.

Разходите за живот са водеща тема във френското общество, тъй като инфлацията в страната продължава да расте. Някои партии предлагат по-радикални решения като категорични тавани на цените на определени стоки или постоянно намаляване на ДДС. Рекордна инфлация в ЕС, България – сред страните с най-голям ръст на цените

Правителството подготвя пакет от антикризисни мерки, сред които по-целенасочени субсидии за гориво и намаляване на данъците върху бонусите за работниците с ниски доходи. Социалните помощи и пенсиите също ще бъдат актуализирани по-рано от обичайното, за да отчетат инфлацията, предава Bloomberg.

Подробности за мерките в новия план и тяхната цена ще бъдат представени в рамките на проектозакон за покупателната способност през идните седмици.

Източник Еxpert.bg

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България