ЕС мобилизира „значителни фондове“ за укрепване на външните си граници

22

ЕС ще насочи средства за укрепване на външните си граници, включително и българо-турската. Това решиха лидерите на 27-те на приключилия в ранните часове на деня Европейски съвет. На него присъства и украинският президент Володимир Зеленски.

Европейската комисия незабавно ще мобилизира значителни фондове и средства на ЕС, за да помогне на страните да укрепят своите способности и инфраструктура за защита на границите. Наблюдение, включително въздушно, и оборудване, се казва в приетия заключителен документ на срещата. С това на практика Брюксел подкрепи настояването на Виена за насочване на средства към българската външна граница.

Лидерите на 27-те одобриха да се осигури финансиране за технологии и инструменти за подсилване на външните граници, включително гранични огради.

Решението беше предшествано от продължително обсъждане, в което представителите на някои държави настояваха за повече огради и стени. Други обаче защитаваха позицията да се насочат средства към подобряване на условията на живот в други части на света. Общото мнение обаче беше, че е време да се затегне контролът по външните граници срещу нежелани мигранти.

Около 330 хиляди пресичания на границите на ЕС са били регистрирани миналата година, стана ясно в хода на дебатите.

Държави като Австрия, Холандия, Белгия, Ирландия и Дания изразиха загриженост заради растящия брой незаконни пристигащи.

Първият дипломат на ЕС, Жозеп Борел обаче отбеляза, че „превръщането на Европа в крепост“ не може да бъде решение на миграционния натиск.

Приемането на финалния документ от срещата означава, че гранична държава от ЕС като България вече може да използва пари от Брюксел за граничен персонал и превозни средства, след което да използва собствените си средства „за укрепване на граничната ограда“, коментира австрийският канцлер Карл Нехамер . Де факто ЕС ще финансира граничните огради, добави той.

България вече е готова с разчети, които президентът Румен Радев, представи на колегите си.

Източник: Мениджър

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България