Безвъзмездни средства от ЕС ще бъдат насочени към дребния бизнес

Ministar

Коментира министърът на икономиката Емил Караниколов:

За един месец 72 000 души са новозаписани в бюрата по труда в страната, но има 10 000 наети на работа… Моделът 60:40 е правилен… По оперативните програми извоювахме доста възможности, по „Иновации и конкурентоспособност“ постигнахме покриване на широк спектър от бизнеса, който предоставя услуги – хотели и ресторанти. Досега средствата се даваха – 80% от Европа, 20% от лицето, което кандидатства за финансиране. Сега имаме съгласие те да бъдат 100% безвъзмездни, без самоучастие. Предстои изваждане на безвъзмездни средства от ЕС, които ще бъдат насочени и към най-малкия бизнес“.

Той подчерта, че всичко трябва да бъде съгласувано между държавата, работодателите и работниците и че секторите на хотелиерството и ресторантьорството ще се оправят, когато българите със заплати решат, че ще могат да заделят пари да отидат на ресторант и на почивка.

Според Караниколов с всеки изминал ден проблемите в различните сектори нарастват, но „трябва да видим къде ще е краят на тази инфекция от коронавируса и кои сектори как ще пострадат“.

Министърът уточни, че забрана за внос на плодове и зеленчуци и разчитане само на родните производители крие опасност от реципрочна проява от другите страни, което ще засегне нашите производители:

„Такива мерки трябва да се предприемат след дълбоки икономически анализи. При срещите ми с представители на този бранш никой не е отправял такова искане“, каза Караниколов.

По повод скандалите в Българската банка за развитие (ББР) и отстраняване на нейтия шеф и членовете на борда икономическият министър заяви: „ББР е важна по отношение на това, което се случва в световната икономика, и начина за подпомагане на малкия и на средния бизнес. Нека мине кризата, да видим социалните, здравните и икономическите последици, а след това да се вземе решение за бъдещето на ББР“.

Емил Караниколов припомни, че винаги е подкрепял влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната:

„Това означава доверие от всички страни, които са в еврозоната, към нашата и това означава по-висок рейтинг за България, както и по-голям инвеститорски интерес. Имаме шанс и трябва да се възползваме от него“.

Източник: БНР

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България