НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

eurostat

26.08. 21 г.

През второто тримесечие на 2021 г. България и Литва записват най-съществения спад на новите бизнес регистрации в ЕС, показват данните на Евростат. За периода регистрираните нови компании са с по 4,1% по-малко спрямо първото тримесечие. На обратния полюс е Португалия, в която новорегистрираните компании се повишават с над 213%.

България е на четвърто място и по ръст на регистрираните фалити на бизнеса за второто тримесечие. По данни на Евростат в периода април – юни обявените фалити в България са с 16,1% повече спрямо първото тримесечие. Лидер в негативната класация е Словакия, където увеличението е от малко над 20 на сто. В същото време в Румъния фалиралите компании намаляват с 35,5%. В северната ни съседка новите бизнес регистрации намаляват с 3,5% на тримесечна база, показват още данните на Евростат.

Като цяло в ЕС регистрираните нови фирми се увеличават с 5,3% на тримесечна база, а банкрутите растат с 1,8 на сто. По-малкият брой фалити на бизнеса през първото тримесечие обаче може да бъде обяснен с правителствените мерки, свързани с ограничаване на пандемията от коронавируса.

От анализа на данните е видно, че в периода 2015 -2019 г. в повечето икономически сектори регистрациите на новите компании растат непрекъснато. Изключение прави само търговията. В началото на 2020 г. новите регистрации намаляха съществено и започнаха да се възстановяват едва към третото тримесечие на миналата година.

От началото на тази година се наблюдава ръст на новите компании в секторите транспорт, информационни технологии и комуникации, както и дейности, свързани с финансови и застрахователни услуги. Спад обаче има по отношение на услугите по осигуряване на настаняване и заведения за хранене. В същото време най-много намаляват обявените фалити именно в тези сектори. Увеличават се обаче подадените молби за обявяване на банкрут в сектора на строителството и информационните технологии и комуникации. Спадът на предприемаческия оптимизъм у нас доведе до ръст на предлагането на бизнес имоти за даване под наем.

Източник: Евростат

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Повече технологии, по-малко икономика във ВУЗ-овете през учебната 2020/2021

Стартиращо събитие по проект B-WISE

Покана за участие в НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS