НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

ръст

Секторите с най-голям ръст на цените миналата година вдигнаха най-много и заплатите.

В София средното възнаграждение се надува и от съсредоточаването на много министерства и ведомства, финансови услуги и IT.

Статистическите данни за заплатите във Враца пък се изкривяват от високите възнаграждения в АЕЦ „Козлодуй“, а в Стара Загора – от тецовете в „Марица-изток“.

България е първа в ЕС по ръст на заплатите с 16,5% за последното тримесечие на миналата година на годишна база. В частния сектор увеличението е още по-голямо – със 17,7%. Най-голям е ръстът в сектора „Селско, горско и рибно стопанство“ – с 23,1%.

Има два основни фактора. От една страна е износът на селскостопански стоки, като пример са яйцата, които се пласират много добре в Гърция и Франция. Другият фактор, който притиска фермерите да вдигат възнагражденията, е свиващата се активна работна сила заради засилената миграция. Активната работна сила намалява с около 0,2% годишно, което са 5-6 хиляди души. В земеделския сектор обаче работната сила се свива с доста по-бързи темпове – между 1 и 3 процента годишно. Причината е, че много селскостопански работници търсят препитание в чужбина, където им дават доста по-високи надници. Това принуждава фермерите да вдигат парите на работниците, за да могат да ги задържат тук и да има кой да прибира реколтата.

Златен дъжд

Секторът „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ е втори по ръст на заплатите с 23,1%. В електроенергетиката причина за това е „златният дъжд“ за компаниите в сектора вследствие на изключително високите цени на тока. За първото полугодие на 2021 г. цените на борсата на пазара бяха 112 лева за мегават час. За периода от юли 2021 г. до февруари т.г. те набъбнаха до средно 415 лева.

Фризьорските услуги и ремонтните дейности също са с над 20% ръст на заплатите. Причината е общото нарастване на доходите на населението, което дава възможност на хората да си позволяват услуги извън малката потребителска кошница. И възнагражденията, и пенсиите у нас през миналата година отбелязват ръст с около 17%, който компенсира инфлацията.

Най-малък ръст на възнагражденията пък имат работещите в сектор „Здравеопазване и социални дейности“. Всички останали сектори са с двуцифрено увеличение.

Столица

Средната брутна месечна работна заплата в България към декември м.г. вече е 1947 лева, сочат статистическите данни. Разликата между София и втория по големина град – Пловдив, е 1000 лева в полза на столицата. Една от причините за високите заплати в София е съсредоточаването на много министерства и ведомства. В сектор „Държавно управление“ възнагражденията изпреварват със средно 220 лева тези в частния сектор. Друга причина е, че в столицата са съсредоточени много финансови услуги, а работещите в банките и застрахователните компании традиционно са сред най-добре платените служители със средна заплата 2853 лева. В София работят и много програмисти, чиито заплати започват от 3300 лева, а за шефове на големи компании удрят 12 бона. Средните възнаграждения в IT сектора са вече 4417 лева, сочи статистиката.

През тази година се очаква бизнесът да вдигне заплатите с 10-12%, което ще изпревари прогнозираната инфлация от 7,7 на сто.

АЕЦ надува заплатите във Враца с 500 лева

АЕЦ „Козлодуй“ помпа статистическите данни за заплатите във Враца с 500 лева. Без високите възнаграждения в централата средните възнаграждения в областта биха били около 1400 лева, колкото са в останалите области от Северозапада. Наличието на АЕЦ обаче изкривява данните и помпа заплатите във Враца до 1924 лева.

Подобно е положението и в област Стара Загора, но там влияние оказват високите заплати в централите от „Марица-изток“. Възнагражденията в тецовете помпат старозагорската заплата с около 200 лева. Без тях заплатите в областта биха били около 1500 лева, а не 1772 лв., както отчита статистиката.

Източник: Телеграф

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Повече технологии, по-малко икономика във ВУЗ-овете през учебната 2020/2021

Стартиращо събитие по проект B-WISE

Обмяна на добър опит в Норвегия в сферата на корпоративната социална отговорност

Покана за участие в НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“