Ако през май се реши, че влизаме в еврозоната, от 1 юни цените ще са и в евро, и в лева

unnamed

България вече получи разрешение да започне да сече монети декември месец. Окончателното решение дали ще влезем в еврозоната ще се вземе април-май месец. Тогава е последният доклад. Май месец ще се знае със сигурност, че от 1 януари ще се влиза. Това значи, че от първи юни ще започнете навсякъде да имате цени и в евро, и в лева, сподели икономическият министър Никола Стоянов.

Той направи прогноза, че цените на горивата у нас ще се задържат в сегашните си стойности, намаление се очаквало, но не драстично.

Стоянов коментира дали намалените цени на горивата и газа у нас ще повлияят благоприятно и на инфлацията в страната. „Август месец, когато застъпихме, истината е, че тогава със синдикати и работодатели правехме списъци коя индустрия ще затвори първа, коя втора, коя трета и кои ще останат най-накрая. Започнахме от това. Знаете тогава инфлацията на какви равнища беше. Благодарение на работата на колегите най-вече в енергийния сектор, цените се поукротиха, инфлацията се поукроти“.

По думите му, ресорното министерство очаква до май месец инфлацията да е едноцифрен процент.

Решението на депутатите за предоставяне на ваучери за гориво и транспорт на всеки български гражданин с месечен доход под 3400 лв. е оставило много въпросителни след себе си, твърди министърът. Той обаче подчерта, че ръководеното от него министерство работи по детайлите на наредбата.

Министерство на финансите тепърва трябва да направи калкулации дали има наличен ресурс за подобна мярка. Ако се окаже, че пари в хазната няма, трябва да се намали стойността на ваучерите, или да се свали прагът на доходите. Министърът увери, че разходите за ваучери ще са драстично по-големи от тези, които бяха направени за отстъпката от 25 ст. на литър гориво.

Източник: Мениджър

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Инвестиции за райони в България с висока безработица

Дистанционни срещи с работодатели от община Плевен на тема Трудова заетост

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България