НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет и председател на Българска асоциация на КСО специалистите
Отчитането на предприятията в областта на нефинансовата им дейност, включително социалната отговорност и влиянието над околната среда познати като ESG, ще бъде стандартизирано, като първите резултати от 2023г. би трябвало да се публикуват до 2024г. от компании в ЕС. Това коментира д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет и председател на Българска асоциация на КСО специалистите, в рубриката “Made in Green” с Роселина Петкова.

„За мултинационални корпорации подобен тип отчети не са нещо ново. Те ще са новост за около 20 000 компании в Европейския съюз. За да могат да се адаптират по-лесно в рамките на ЕС се приготвя унифициран стандарт, който да важи за всички компании. Българското законодателство също трябва да се адаптира към изискванията на ЕС“, подчертава тя.

Стефанова е категорична, че това „не е просто поредно упражнение за административна работа или утежняване на процеса на работа във фирмите, това е ясно продиктувано от желанието на гражданите и от условията на Парижкото споразумение за борба с климатичните промени“.

„Днес регулацията играе много силна роля“, казва тя. „Инвеститорите се интересуват от тези показатели когато вземат решения за финансиране на определени фирми. Потребителите също ги вземат предвид при избора си. За големите фирми много важно е и привличането на млади таланти и създаването на работодателски бранд е ключово за това“.

По нейни думи към момента стандартите, които се ползват, са много на брой и това създава известни затруднения. Именно затова се полагат много усилия за създаване на глобалната инициатива за отчетност, която да уеднакви тези стандарти. „Важно е да дефинираме дали само една практика е устойчива или цялата компания е устойчива. Универсалната отчетност не дава възможност на компанията да подбира сама данните си. Когато имаш стандартен набор от 150 показателя няма как да избереш само 15 и да скриеш другите защото не са удобни“, посочва тя.

Според нея контролът лесно може да се осъществява по същия начин, както се контролира и финансовата дейност на предприятията в ЕС.

„Много важна роля ще играят одиторските компании, тъй като те са ключови във верифицирането на тези информации, като се предвижда и разширяването на този кръг компании. Очаквам съвсем скоро и други НПО организации, занимаващи се със социални дейности, да бъдат част от този списък на организации, които правят външни оценки. НАП, Министерството на финансите, различни комисии за финансов контрол са все действащи инструменти, които компаниите познават. Много интересна ще бъде ролята и на рейтинговите компании, те ще играят много по-видима роля в привличането на капитали“, смята тя.

Д-р Марина Стефанова беше един от лекторите на Национален Форум „25 години визия за по-добър живот“, организиран от Национален алианс за социална отговорност във Варна през юни.

Вижте целия коментар във видеото.

Източник: Вloombergtv.bg

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Повече технологии, по-малко икономика във ВУЗ-овете през учебната 2020/2021

Стартиращо събитие по проект B-WISE

Обмяна на добър опит в Норвегия в сферата на корпоративната социална отговорност

Покана за участие в НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“