150 000 са потенциалните работни места за българи и украински бежанци

ергономия-в-офиса

16.03.22 г.

Българската икономика разполага с поне 150 000 потенциални работни места, които могат да бъдат заети както от български граждани, така и от украински бежанци. Toва заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на среща с работодателските организации, ИТ сектора, Агенцията по заетостта и координационния център за подпомагане на хората, бягащи от войната.

„Потенциалните работни места са 23 хиляди в транспортния сектор, 30 хиляди в комуникационни и софтуерни технологии, 23 хиляди в туризма, 24 хиляди в строителството, 20 хиляди в текстилна промишленост, 10 хиляди в електроника и др. Важно да отбележим, че това са потенциални работни позиции и за български граждани, и за бягащи от войната хора, които да се включат в българската икономика“, подчерта министър Лорер.

Той уточни, че Агенцията за малки и средни предприятия и Асоциацията на работодателите в България са работили активно, за да се изготвят данните и конкретните заявки от секторите към момента са за поне 150 000.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов информира, че към Агенцията е създаден сайт, където работодателите могат да подават заявки за свободни работни места. Създадени са и мобилни екипи, които анкетират украинските граждани за квалификация и желание за работа.

Източник: Министерство на иновациите и растежа

Регионални тенденции за растеж и конвергенция в ЕС

Икономическият растеж на България ще се забави през 2023, но през следващата година, се очаква увеличение

Насоките на ЕС за безопасно завръщане на работното място

Транснационална среща по проект SAS

Работна среща по проект B-WISE

Най-големият търговец на дребно в света въвежда адаптивни продукти за хора с увреждания

Партньорство с Manpower България

Работна среща по проект BSRBE

Работна среща по проект BWISE

Проект „Създаване на социално отговорна бизнес среда“

Работна среща по проект SAS

Партньорство с ЛЕОНИ България